Om FELDENKRAIS®

Moshe Feldenkrais®

"Vad jag är ute efter är inte flexibla kroppar utan flexibla hjärnor”

Moshe Feldenkrais®

 

Moshe Feldenkrais® föddes i den lilla Ryska staden Baranovitz. Vid 14 års ålder lämnade han sitt hem och reste ensam i ett år tills han nådde Palestina. Där arbetade han i flera år framförallt som grovarbetare men även som kartritare och matematiklärare. Han var också aktiv idrottsman (fotboll, gymnastik, jiu-jitsu). I 25-års åldern reste han till Paris där han tog ingenjörsexamen i mekanik och elteknik. Därefter doktorerade han i fysik på Sorbonne. Under tiden på Sorbonne arbetade han tillsammans med Joliot-Curie (Nobelpristagare i fysik) i dennes tidiga atomforskning. I Paris mötte Feldenkrais® också Professor Jigoro Kano, skaparen av den moderna judon. Han var en av de första Europeer som fick svart bälte i judo (1936) och han introducerade judon i väst genom sin undervisning och sina böcker i ämnet.

Efter tyskarnas invasion av Frankrike flydde Feldenkrais® till England där han arbetade som vetenskapsman i det brittiska amiralitetet. Han arbetade då med deras antiubåtsvapen och tog patent på ett antal ekolod uppfinningar.

Efter att ha lidit av en handikappande knäskada använde Feldenkrais® sin egen kropp som sitt laboratorium och använde sig av sina förvärvade kunskaper tillsammans med sin stora nyfikenhet om biologi, barns utveckling, cybernetik, språkvetenskap och systemteori. Han lärde sig hantera sitt knä så att han trots skadan kunde göra vad han ville och i denna process utvecklade han ett extraordinärt system för att få tillgång till det centrala nervsystemets fantastiska styrka till att förbättra människans funktion.

Feldenkrais® studerade intensivt psykologi, neurofysiologi och andra hälsorelaterade ämnen, och 1949 återvände han till Israel där han fortsatte att integrera och förfina sina ideer till den metod som blivit känd som Feldenkraismetoden.

Litt av Moshe Feldenkrais:

  • Kroppen och det mogna beteendet           1949
  • Medvetenhet genom rörelse                      1967
  • Fallet Nora                                                  1977
  • The Elusive Obvious (ej översatt)             1981
  • Det starka jaget (postumt)                       1985